Je bent hier : MuseumActiviteiten

Overlord speldag in Achtmaal

Op 29 augustus speelden we in het Militair Historisch Museum te Achtmaal een Overlord dag. Het Museum is een gezellige knusse plek om te spelen met overal wat te zien. ook een aanrader om te bezoeken als we er niet spelen. Het was natuurlijk erg gezellig en in wisselende bezettingen van teams zijn er in totaal vijf Overlord potten gespeeld.De deelnemers bepaalden welke scenarios er gespeeld gingen worden, en dan gaat het met Memoir’44 toch al snel een bepaalde richting op. Veel mensen willen toch graag Tigers in the Snow en Market Garden spelen. Op tafel een werd begonnen met Tigers in the Snow en op tafel twee een scenario voor “gevorderden” The Forgotten Battle van LooneyLlama, inderdaad de Battle for Overloon in een Overlord in plaats van een heel weekend zoals we op de Dutch Open dit jaar speelden. In dit scenario naast de reguliere troepen ook een Tiger tank, snipers, Half Track, Hobart Funnies, een Nebelwerfer en gedurende de pot komen er versterkingen het bord op.
Tigers in the snow werd na een verbeten slag gewonnen door de Duitsers en bij The Forgotten Battle liepen de geallieerden snel uit naar een comfortabele voorsprong. De Duitsers kwamen echter sterk terug en aan het eind dachten de geallieerden met een Behind Enemey Lines een eenzame Duitse Mortierschutter uit te schakelen en door te rennen naar een objective hun laatste twee medailles te halen. Maar die Duitser stond zijn  mannetje en pas een beurt later wonnen de geallieerden alsnog door, met een ambush, een sniper uit Overloon te vlaggen en daarvoor twee medailles te scoren.
Market Garden was zo in trek dat we dat daarna op twee tafels gespeeld hebben. Op beide tafels hebben de Duitsers de slag gewonnen. Op mijn tafel was het een drama voor de geallieerden. 
Tot slot hebben we, na de plaatselijke snackbar bezocht te hebben, nog Operation Nordwind van Quit2 gespeeld. Ook hierin “aparte” troepen zoals: Tank Destroyers, Supported armor en Supported infantry, een 88-er. De Duitse Commander in Chief had duidelijk een favoriete Field General, de rechterflank kreeg de orders om agressief aan te vallen en kreeg daarvoor ook de beste kaarten. Helaas verdwenen de naar voren snellende troepen als sneeuw voor de zon.  De linker Field General kreeg wat onenigheid met de CiC en kreeg daardoor minder en minder kaarten. De Geallieerde tegenstanders profiteerden van deze verwarring door de pot met dikke cijfers naar zich to te trekken.
Al met al een geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is. Foto impressie is te vinden op onze website M44brigade.nl
Copyright 2012 Militair Historisch Museum Achtmaal